The Ottoman language is NOT Turkish! What the language spoken by the Ottoman elites looked like

  Переглядів 64,819

Corpus Draculianum

Corpus Draculianum

День тому

Chapters:
0:00 Teaser
2:35 Who were the Ottomans
10:32 General
13:21 From the Koran to Persia
18:00 Deciphering the Ottoman Sources
23:01 Conclusions

КОМЕНТАРІ: 353
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Dar ce limbă vorbea Ștefan cel Mare știți. Unii istorici afirmă că vorbea ruteană (adică ucrainiană, să zicem). Bătălia limbilor lui Ștefan aici: ukposts.info/have/v-deo/r6CbdZqgi6-WkX0.html Dacă v-a plăcut ce ați văzut, ajutați-ne să ajungem la 20.000 de abonați până la vară! Dacă doriți să ne susțineți în munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor. If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY At least please give a coffee to our hardworking editor.
@valeriun
@valeriun 3 місяці тому
Aveţi cumva şi un cont pe Revolut?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
@@valeriun nu
@tudor737
@tudor737 3 місяці тому
Totuși turca otomană, tot turcă e, deși e foarte influențată de persană și arabă. Turca de astăzi este trecută prin reforma lui Mustafa Kamal Atatürk. Turcii selgiukizi vorbeau turcă (un anumit fel de turcă), dar nu scrieau în ea. De altfel limbile turcice sunt redate mai ușor de alfabetele latin și chirilic decât în alfabet arab (în forma sa arabo-persană). Limbile turcă și arabă nu au nimic care să le apropie una de cealaltă, turcă are o armonie vocalică neîntâlnită în limba arabă, iar în limba arabă sunt consoane graseate neîntălnite în limba turcă. e.g. - (kahve ... qahua قهوة ) Același lucru se poate spune despre limbile chineză și japoneză. Limba chineză este o limbă monosilabică totală, în timp de japoneză este o limbă plurisilabică fără tonuri. Limbile arabă, turcă, persană, mongolă, nu sunt apropiate între ele, așa cum nici limbile chineză, japoneză și coreeană nu sunt deloc înrudite niciuna cu cealaltă. Ai putea să faci un video despre influența reciprocă a limbii mongole și a limbilor turcice.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
@@tudor737 deci am vorbit la pereti. Cum sa fie turca o limba care contine pana la 80-85% cuvinte persane ori arabe?! Turca de azi nu a fost inventata din nimic. Reforma aia (care nu e a lui Atatürk ci a junilor turci!) a incercat sa preia limba poporului, aia ocolita de nasurile fine ale telectualilor de la curtea otomana. Aceeasi reforma incearca sa se intoarca la originile turcismului. Ce va mai place sa va contraziceti! Asa faceti si la scoala cu profii si la doctor cu doctorul?
@valeriun
@valeriun 3 місяці тому
@@tudor737 Mulţumesc pentru comentariu. Sunt informaţii foarte utile şi bine-venite. 👍👍👍👏👏👏
@mariaearamazu3986
@mariaearamazu3986 3 місяці тому
Domnul Profesor este un profesionist adevarat........explica pe intelesul tuturora o istorie indepartata dar mereu actuala.
@tifoS1993
@tifoS1993 3 місяці тому
A spus limba ungurește, nu există această limbă. Ce profesor este?
@RuslanMarian
@RuslanMarian 3 місяці тому
Am descoperit azi cu plăcere acest canal. M-am abonat și scriu acest comentariu pentru a susține canalul
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
iar noi apreciem gestul! Vizionare placuta!!!
@adaada6907
@adaada6907 3 місяці тому
O sa ai succes, mulțumim mult pentru istoria adevărată 👍
@AmySadovinski
@AmySadovinski 2 місяці тому
Waw! Ce bucurie să vă descopăr! Extraordinar canal! Mulțumesc!
@cenescuify
@cenescuify 2 місяці тому
Felicitări, astfel de inițiative “spală obrazul” web-ului și ne dau speranțe 🎉 ❤
@marianalobontiu6142
@marianalobontiu6142 Місяць тому
Ce frumoasă e istoria !🗽🎩
@ItsMikeLearns
@ItsMikeLearns 2 місяці тому
Awesome video. I’m so happy to get recommended Romanian content creators and this type of content which helps me learn Romanian!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Thank you so much for your interest in our language!
@AndyT-np8mm
@AndyT-np8mm 2 місяці тому
Yes, it's so helpful with the English subtitles.
@h1ghpower
@h1ghpower 3 місяці тому
Ce îmi place ca mi ați apărut la recomandate..aveam. Nevoie de așa conținut 😊
@mihaiganciu6617
@mihaiganciu6617 3 місяці тому
Salut! Un canal foarte bine realizat de un istoric profesionist pasionat.
@IPMunteanu
@IPMunteanu 3 місяці тому
Ca de obicei, sunteti extraordinar, domnule profesor!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Multumim!
@danvasii9884
@danvasii9884 3 місяці тому
Aferim, cok guzel! Când am vizitat Turcia, acum vreo 15-20 de ani, am fost oarecum șocat să înțeleg cam un cuvânt din zece (menționez că sunt fan al romanelor istorice, deci am avut oarece pregătire în domeniu). Un singur exemplu - surugi medrese (surugiu - vizitiu, medrese - școală, deci școală de vizitii/șoferi). Haraba - cărută cu laturi înalte pentru transportul mărfurilor, trasă de cai sau boi - mașină în turca modernă, și multe altele...
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
hayirli oslun! Nimic surprinzator, as zice, deoarece romana are peste 3400 de cuvinte turcesti. Nu zic osmane, ci pur turcesti. Apoi cuvinte preluate prin intermediul osmanei. Cuvinte persane: tembel, leș. Arabe: mușteriu, musafir. Nu trebuie sa fugim de aceasta mostenire culturala. Sa ne asumam si sa fim fericiti cu ce avem, fiindca altii ar vrea sa aiba o mostenire asa de bogata ca noi si nu au. In loc sa ne inventam lucruri de care sa fim mandri, sa ne uitam mai atent in trecut si vom gasi indeajuns. Si Dumnezeu sa va veseleasca! AG
@unda25
@unda25 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum geanta =shanta in araba , esharfa = uishaf Si mai sunt , portocale = burtocali , alb - abiab scaun = cursi , dusman - acelasi cuvant si in turca , persani , si afgana
@user-kr2mw7pk5o
@user-kr2mw7pk5o 2 місяці тому
Dacă îl acceptăm pe Cihac și compania sânt 3400 de cuvinte turcești în limba română. Dacă îl acceptăm pe Mihai Vinereanu avem sub 300 de termeni de origine turcă. În fondul lexical principal al limbii române avem 16 cuvinte de origine turcă. Eu îl cred pe Vinereanu .@@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
@@unda25 le-ati facut varza. Faptul va suna la fel nu inseamna ca sunt si rude. Primele sunt cuvinte fratuzesti (si in araba doar neologisme), alb vine din latina, dusman vine din persana (ca si tembel si leș, care toate au intrat si in turca si osmana), portocal din vestul Europei insa acolo a intrat prin araba. Eu am vorbit doar de cuvinte turcesti, nu si arabe.
@auroraaurora149
@auroraaurora149 2 місяці тому
Mulțumesc 😊 like înainte să ascult continutul , ca știu sigur ca e de calitatea.
@MariusGabriel1310
@MariusGabriel1310 3 місяці тому
Mulțumim!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Noi vă mulțumim mult pentru susținere!!
@valeriun
@valeriun 3 місяці тому
Mulţumesc pentru vlog. Explicaţii foarte bune, argumentate şi la obiect. Felicitări! 👏👏👏✌✌✌
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Mulțumim pentru apreciere!
@doreliuliancioaca6867
@doreliuliancioaca6867 3 місяці тому
Esti super tare si foarte funny. Istoria poate fi si interactiva. Teşekkürler! Din Germania cu drag...
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
gern geschehen! Hayrli olsun!
@florindinca7849
@florindinca7849 2 місяці тому
Felicitări! Tineti_o tot asa !
@generatiiimpreuna
@generatiiimpreuna 3 місяці тому
Și în ziua de azi, conducătorii statelor cam vorbesc altă limbă decât a poporului din subordine. Dumnezeu să-i mai înțeleagă. Și mama lor!…azi și mâine… și cred că mereu așa va fi.
@alexzaha
@alexzaha 3 місяці тому
Vă mulțumesc pentru această introducere în limba osmană de-a lungul veacurilor, și pentru menționarea cărților importante pentru studiu!! Eu momentan învăț limba arabă pentru a avea o bază înainte de a mă lansa în osmană. De asemenea, am recunoscut cu plăcere pictura de pe coperta emisiunii cu scribul lui Bellini, care se află în muzeul în care lucrez, Isabella Stewart Gardner din Boston. La cât mai multe episoade!!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Strategia este foarte buna. Daca aveti nevoie de ajutor vreodata, nu ezitati sa ne scrieti? O intrebare as avea: cunoasteti vreun album cu toate picturile sidesenele pe teme orientale ale lui Bellini? Sau macar o baza de date de unde sa le pot scaote la rezolutie buna. Multumesc!!
@alexzaha
@alexzaha 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum Super, multumesc! Exista un album numit "Bellini and the East" aparut in 2005 cu prilejul unei expozitii organizate de catre National Gallery din Londra si muzeul Gardner din Boston. Am cartea, daca doriti, pot sa o scanez, dar rezolutia nu ar fi extraordinara. O solutie mai buna pentru poze care sa se vada binisor ar fi ca desenele si picturile lui Bellini din cartea aceea (care pare ca le-ar prezenta pe toate despre care se stie ca exista) sa fie descarcate de la muzeele de care apartin. Ceea ce eu am si facut o data, si inca le am, daca aveti un email pot sa va trimit un link sa le descarcati. Eu le-am luat atunci in varianta non-comerciala, unde te lasa sa le descarci imediat. Varianta comerciala presupune o rezolutie si mai buna, dar si un proces mai complicat pentru a le obtine. In afara de Bellini, cartea mai contine opere pe acelasi subiect de alti autori, precum Giovanni Mansueti, Pisanello, Constanzo di Moysis, si altii.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
@@alexzaha multumesc si eu pt informatiile deosebit de pretioase. Nefiind istoric al artei plec si eu urechea la cine se pricepe mai bine.Am sa caut pe internet respectiva carte, mai ales ca acum am impresia ca am auzit totusi de ea. O fi deja vu? Cum am spus, ma puteti contacta oricand la adresa noastra oficiala care e in bio. Aceea care e si pt donatii. Cu cele mia bune ganduri, AG
@mariusstoica6596
@mariusstoica6596 2 місяці тому
Multumesc mult pentru informatiile oferite!
@lucianaolteanu8449
@lucianaolteanu8449 3 місяці тому
Te-am descoperit acum prof.excetional continua 👍
@user-ul3ov5do6p
@user-ul3ov5do6p 2 місяці тому
Sunteti o persoana minunata! Sa fiti sanatos si norocos!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
Si Dumnezeu sa va veseleasca intru multi ani!
@dariussala6377
@dariussala6377 3 місяці тому
Super video informativ despre aceasta limba veche. Avem la Timisoara o placa veche din perioada stapanirii otomane a orasului si pana in ziua de azi ne cam batem cap in cap ce vrea sa zica. Un ajutor ar fi mai mult decat binevenit pentru ca ar rezolva o disputa veche
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Multumim pt. aprecieri!! Ne puteti trimite o poza foarte clara a placutei la adresa noastra oficiala. Sunt totusi sigur ca a fost publicata undeva de ai nostri. Si Dumnezeu sa va veseleasca!
@sergiufendrihan2119
@sergiufendrihan2119 2 місяці тому
Extraordinare explicații istorice
@andreinartea5823
@andreinartea5823 3 місяці тому
Absolut superb.
@AndyT-np8mm
@AndyT-np8mm 2 місяці тому
Yes, absolutely superb! ;)
@simonamartin2790
@simonamartin2790 2 місяці тому
Foarte interesant! Mulțumesc!
@nemmexebaalludin1268
@nemmexebaalludin1268 3 місяці тому
Greetings from Iran, or Persia, as it was called, back then. I really enjoyed your work and dediction to pronounce the mixed "Arabic, Turkish and Persian" words.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Thank you!
@ekesandras1481
@ekesandras1481 2 місяці тому
the country is still called Persia, just the state that exists on the territory of Persia, calls itself Iran.
@---gn7gw
@---gn7gw 3 місяці тому
Foarte tare episodul de azi, mulțumim că ne aduceți atâtea informații de calitate intr-o eră in care pseudoștiința e "religia" in care crede majoritatea.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
ca mare dreptate aveti...
@lucianarinalda8584
@lucianarinalda8584 2 місяці тому
😊 cu piacere dragi domni!
@jackturner5117
@jackturner5117 Місяць тому
Foarte interesant. Și mulțumesc pentru subtitrarea în engleză!
@124estera
@124estera 2 місяці тому
Foarte frumos povestesti si tare ma bucur ca am gasit acest canal. Eu sunt in mod inexplicabil pasionata de istoria imperiului otoman :):) Te rog sa faci o inregistrare si despre stapanirea otomana in Bralia. Multumesc si ador sa te ascult povestind.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Vă mulțumim pentru apreciere! Sigur vă interesează: dr. Gheorghe, cel care vorbește video-ul și a scris scenariul, a editat împreună cu regretatul Mihai Maxim primul registru otoman din Brăila. Dați cu Google și găsiți cartea. Cu stimă, A.W.
@alexbest05
@alexbest05 3 місяці тому
În ultimul timp încep să observ că oamenii cu adevărat calificați încep să iasă la iveală,bravo,felicitări şi la cât mai multe video-uri.😁
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
eu cred ca au fost mereu prin apropriere, insa nu prea i-a bagat nimeni in seama si, din pacate, continua sa fie asa. Duceti-va pe un canal de "istorie" pe YT si vedeti ca orice aduce de 10x mai multe clicuri decat un episod de succes de-al nostru. De aia si rog oamenii insstent sa se aboneze, ca sa incepem sa fim bagati in seama si sa avem autoritate cat mai mare ca sa ne raspandim mesajul. Fiindca degeaba om fi noi buni, daca ne vad doar 2 pasionati inraiti. (apropos, in acest proiect, nu sunt singurul, ci doar fata pe care o vedeti dvs pe ecran!!) Si Dumezeu sa va vesealasca intru multi ani! AG
@tudor737
@tudor737 3 місяці тому
Puteați observa mai de demult, ei nu au ieșit la iveală în ultimul timp. Sunt multe canale cu informație prezentată de calitate pe UKposts, dar în general sunt făcute de străini.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
"Public history", adica popularizarea cunostintelor din cercetare a devenit destul de acceptat. Se mai adauga ca blogging-ul de popularizare nu prea mai are succes - era ceva nou si fascinant in anii 2000 dar acum cine mai citeste blog-uri? -, deci este in crestere numarul cercetatorilor care incearca sa faca sau sa participe in podcast-uri sau chiar sa produca video-uri. Eu recomand foarte mult @toldinstone !! Cu stima, A.W.
@olgaroche2929
@olgaroche2929 2 місяці тому
Foarte interesant! Mulțumesc și vă rog să continuați cu vloguri interesante! ❤
@StolenMemes4U
@StolenMemes4U 3 місяці тому
Un video excelent si foarte informativ!
@ioniatco
@ioniatco Місяць тому
Multumesc! Bravo!
@vnm_8945
@vnm_8945 2 місяці тому
Foarte interesant si frumos explicat, m-am abonat!
@vladmods
@vladmods 11 днів тому
Fabulos!
@clausion
@clausion 3 місяці тому
Aveam o parere foarte buna despre dv. Dupa ce am inteles dificultatile invatarii osmanei, ati crescut in ochii mei, dincolo de limita vizibilitatii.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Vă mulțumim mult pentru apreciere & susținere!
@georgescucristina2720
@georgescucristina2720 3 місяці тому
Foarte interesant, mulțumesc mult !❤
@CIB48
@CIB48 Місяць тому
Foarte interesant si deosebit de buna prezentare!
@adinadavid9914
@adinadavid9914 2 місяці тому
Ağzına, yüreğinize sağlık! Studiez si eu osmana, am terminat primele 2 nivele cu punctaj maxim. Imi place foarte, foarte mult. Multumim pentru informatiile pretioase. Hoşça kalın!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
aferim! Osmanistica romaneasca are nevoie ca de aier de oameni ca dvs.
@dumandaniela3499
@dumandaniela3499 2 місяці тому
mulțumesc frumos!
@twittroll
@twittroll 3 місяці тому
Mulțumesc!❤😮un episod foarte interesant se pare că proximitatea cu Imp.Otoman era un lucru destul de complicat de gestionat la un așa nivel de educație al elitelor administrației Otomane...🤔
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
otomanii sunt parintii birocratiei premoderne. Nu au inventat ei insa ata de taiat mamaliga, ci am mixat si dezvoltat mai departe experienta birocratica bizantina, persana si mameluca, toate trei renumite pentru birocrati iscusiti.
@andreigabrielion9575
@andreigabrielion9575 3 місяці тому
Super video. M-am abonat. Tot asa!!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Multam!
@georgimarinov1383
@georgimarinov1383 2 місяці тому
Merci :) !
@NaciDilekli
@NaciDilekli 3 місяці тому
Very interesting channel and content, thanks! Are you planning to produce in English at some point? If you do that you will probably get a considerable following from Turkey ;)
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
we have some productions in english only. Of course, we are considering making some more. Unfortunatelly, we are not geting even a quarter of the normal views for the English episodes. This is not very encouraging. :( but we do our best muhabbetle, Adiyan bey
@mariamaxim11
@mariamaxim11 Місяць тому
Mulțumesc,foarte interesant❤
@Firenze_Alodis-44
@Firenze_Alodis-44 2 місяці тому
Un épisode vraiment fascinant ! Le langage est un sujet passionant... cela me fait penser à l'alphabet du futhark, personne ne semble s'accorder sur la prononciation des runes et leur significations! En effet, chaque pays est un patchworks culturel, ici il y a encore quelques 50 ans, chaque village avait son propre patois. Je me souviens de vos début, quel parcours impressionnant ! Je suis toujours aussi ravie de vous visionner, j'espère que votre aventure vous mènera aussi haut que les étoiles! 😊
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Nous vous remercions beaucoup pour votre intérêt constant et pour votre soutien ! Oui, la chaîne a bien grandi et nous pouvons la développer progressivement en une plateforme dédiée au Moyen Âge en Europe du Sud-Est. Malheureusement, l'histoire redevient un instrument de lutte politique, et c'est pourquoi nous jugeons important de transmettre des connaissances référencées issues de la recherche (même dans le format "Public History", qui a aussi été très bien développé en France depuis les années 2000). Tous nos meilleurs vœux & bien cordialement, A.W.
@adriantepesut
@adriantepesut 3 місяці тому
Un episod enorm de interesant pentru mine fiind eu cineva cărui îi plac limbilor și lingvistica Mai întâi trebuie să perfecționez limba română și să mai studiez niște ani până ce ajung la Nivel pe care vreau în limba arabă Dar acum cred că limba turcă și limbă osmană ar fi limbi foarte demne de studiat în viitor Este probabil că dumneavoastră știți deja că există o situație asemănătoare în limba arabă între între dialectul sau mai bine zis limba formală și cea vorbită de oameni de rând Dar spre deosebire de limba turcă și Limba Osmană este o diferență Actuală și nu numai istorică
@batuffolinabianca
@batuffolinabianca 3 місяці тому
Multumesc pentru aceasta lectie filologica foarte foarte interesanta. Am invatat multe lucruri noi.
@cristianpopescu78
@cristianpopescu78 3 місяці тому
Super,super interesant! Asta explica in termenii cei mai potiriviti ce era ,de fapt,Imperiul Otoman. Din pacate, opinia mea,formatul in limba romana nu favorizeaza cresterea audientei.Engleza e acum linqua farnca ,si eu nu cunosc romanii ca mari consumatori de cultura.As vrea sa ma Insel.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
din pacate aveti dreptate, insaaa incercarile de pana acum au fost cu totul nereusite. Daca va uitati la clipurile in engleza sunt cu totul si cu totul sub nivelul de clicuri al unui clip in romana, chiar si unuia mai prost. Si Dumnezeu sa va veseleasca!
@user-kq4bg7hn4w
@user-kq4bg7hn4w 3 місяці тому
Studiez limba chagatai( vechea uzbeka, limbă turcica), și constat multe similitudini cu lb. osmanli. Există miniaturi în ambele limbi, și cu greu faci diferența, sintactic, morfologic, lexical.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
da, asta am descoperit si eu ascultandu-mi colega de birou cand preda uzbeka. Intelegeam aproape totul, asa cum orice roman (care mai si citeste una alta) intelege italiana fara probleme. Limbile turanice sunt mai apropiate intre ele decat limbile romanice spre. Spre ex. azera si turca sunt mai apropiate intre ele decat sunt dacoromana si aromana, care mai sunt considerate si dialecte, nu limbi diferite. Numai bine, AG
@tudor737
@tudor737 3 місяці тому
La ce facultate studiați? Ați studiat Baburnama? Ați remarcat influențe din limba mongolă (Chenghis Khan, Chagatai, Timur Lenk)?
@user-kq4bg7hn4w
@user-kq4bg7hn4w 2 місяці тому
​@@tudor737Baburnama a circulat și în traducere persană, fiind mai accesibilă.Există manuscrise splendide ale Baburname în Uzbekistan, Iran, India. Cât privește componentele mongole în lb. chagatai, e o întreagă dezbatere.
@klmn48
@klmn48 3 місяці тому
Interesant!
@alexzaha
@alexzaha 3 місяці тому
Thanks!
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Thank you so much for your support! Vă mulţumim!!
@Marco-bh5in
@Marco-bh5in Місяць тому
Sunt german și învăț limbă română și v-am abonat acum👍🏻
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
Herzlichen Dank! Sie wissen vielleicht, dass wir ein deutch-rumänisches Forschungsprojekt sind. Wir hoffen, dass unsere Videos, Ihnen dabei helfen werden, neben der Entdeckung der südosteuropäischen Geschichte des Mittelalters, auch Ihre Rumänischkenntnisse zu verbessern. Mult succes! AG
@Marco-bh5in
@Marco-bh5in Місяць тому
Wow mulțumesc mult/vielen Dank :)
@bobpictor7960
@bobpictor7960 3 місяці тому
Va apreciez calitatea muncii pe care o depuneti alaturi de colectivul de istorici si amici cu care colaborati la proiectul Corpus Draculianus. In legatura cu descrierea limbii osmane, mi-as permite o paralela cu actuala situatie sociala din Germania in care locuiesc de mai bine de zece ani si unde locuiti si dumneavoastra, mai precis ca societatea germana este atat de pestrita cu tot soiul de etnii de pe intreg mapamondul, incat peste inca o generatie va arata ca
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Comparatiile istorice desigur sunt complicate. Daca am compara Germania multiculturala, creata de o societate cu limitate competente multiculturale, seamana mai mult cu Imperiul Habsburgic decit Otoman. Limba germana este dominanta in toate regiunile si, cat merge economia, asta nu se va schimba. Linguistii deja analizeaza limbajul produs de aceste spatii multiculturale. Unele expresii idiomatice sunt foarte haioase. Ati auzit vreodata "Ich geh Döner!"? :D A.W.
@TheGreyPeregrine
@TheGreyPeregrine 3 місяці тому
Un eventual episod despre confreriile sufite cum ar fi Ordinul Bektași?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
s-a notat. Multumesc!
@user-ix7ls9hl1m
@user-ix7ls9hl1m Місяць тому
Aferim.❤
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
Teșekkürler!
@marianalobontiu6142
@marianalobontiu6142 Місяць тому
Învățați ne si pe noi,😔tradu si pentru ,,franca "
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
@@marianalobontiu6142 pana sa patrunda in limba romana italianul "bravo", romanii se felicitau cu echivalentul turcesc "aferim". Iar eu i-am raspuns in turca cu "multumiri", care desi mai rar in romana veche era totusi folosit. A vedea in filmul "Aferim" (ale carui dialoguri sunt inspirate in buna parte direct de texte din prima jumatate a sec. XIX) cand batranul ii spune fiului: "zi si tu, ma, un tesekurler!"
@geanixgeanix7108
@geanixgeanix7108 15 днів тому
Harika bir kanal, kolay gelsin! Abonat!
@emilstanciu6592
@emilstanciu6592 3 місяці тому
Băieți ,pentru că sînteți isteți ,placuti și deștepți ,vă urmăresc cu bucurie ,și dacă aveți timp ,poate aflu de la voi despre ramura Ciobanida din Hanatul Crimeii ,ramură a Ghiraizilor din cîte am aflat urmași ai unei moldovence.
@DerDop
@DerDop 2 місяці тому
Pai, aristocratia britanica a vorbit franceza timp de 4 secole.
@teodorvulcu1381
@teodorvulcu1381 2 місяці тому
o mica recomandare: puteti va rog sa atasati surse pentru afirmatiile pe care le dati? Am toate motivele sa cred ca toate informatiile din video sunt adevarate, dar sunt atat de multe incat mi se pare necesar o lista de surse sau o bibliografie. Mult succes in continuare:)
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Aceste carti le recomandam in descriere: Mihai MAXIM: Limba turco-osmană. Curs practic, Editura Universitatii din București, 2004. Mihail GUBOGLU: Paleografia şi diplomatica turco-osmanā: studiu şi album, București: Editura Acedemie RPR, 1958.
@gyulyano1978
@gyulyano1978 3 місяці тому
Thanks
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
multumim!!
@GaBolMMI
@GaBolMMI 3 місяці тому
Un clip despre minoritatile in Imperiul Otoman? Cam ce faceau grecii, bulgarii, sarbii sau chiar in partea estica a imperiului, armenii, georgienii sau nomazii (Yorukler)?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
s-a notat. Multumesc!
@MZeki-gw2xg
@MZeki-gw2xg 3 місяці тому
Amazing presentation❤ just to ask; what is the oldest Ottoman source of military records keeping that you have so far come across?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
you mean military registers (i.e. asker defterleri)? In this case, probably a voynuk defteri from the second half of the 15th centruy. All other have been destroyed in 1912-13, after the geniousses from Basbakanlik Arsivi sold the oldest parts of the archives as recycling papier to Bulgarian bussinesmen. Only less than 0,5% have miraculoasly survived, as an inteligent Bulgarian spoted their potential. That is why most of the oldest Ottoman registers are kept in Sofia in the National Library. Best, AG
@MZeki-gw2xg
@MZeki-gw2xg 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum wow I didn't know that...that's totally imbecilic of them!😭😭
@MZeki-gw2xg
@MZeki-gw2xg 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum just a question; based on your research how did the Janissaries actually fight in battle, did they use a tight formation or were they more like skirmishers and were they using volley fire with the muskets or was it more like independent fire at will?
@florinmihaiielcean3009
@florinmihaiielcean3009 3 місяці тому
Salutari tuturor! Nu vreau sa-i dascalesc pe urmaritorii canalului dar cred ca trebuie facute cateva precizari mai degraba triste . Pentru Romania: -după un curs de scurtă durată în timpul facultăţii (1 an), absolventul care vrea să aibă un viitor în turcologie are de ales între : calea autodidactă, cursuri particulare cu specialiştii din ţara lui, câţi mai sunt, şi câţi sunt disponibili, sau, obţinerea unor burse europene care să-i permită să urmeze cursuri de specialitate la una din instituţiile prestigioase din Occident. -nu există un program de master sau doctorat în care să fie prevăzute cursuri de specializare în limba, istoria şi paleografia turco-osmană. -specialiştii interni pentru învăţământul turcologic s-au împuţinat dramatic. La fel, în cercetare, anumite specializări ale paleografiei otomane, nu mai au protagonişti. Al doilea mare impediment în formarea specialiştilor turcologi în România este tocmai situaţia precară financiară cu care se confruntă cercetarea şi învăţământul românesc (cca. 0,30% din PIB pentru prima şi cca. 4% din PIB pentru al doilea). Pentru comparaţie : un student american înscris în ciclul doctoral pentru a se specializa în studiile de osmanistică, poate beneficia prin diferite burse, guvernamentale şi private, de aprox. 40.000 USD în primii 3 ani, pentru a-şi finanţa cursurile de specialitate (arabă, persană, turcă) şi obligaţiile de cercetare şi publicare, precum şi cca, 50.000 USD pentru stagiul de 16-24 de luni în Turcia, pentru cercetări în vederea redactării tezei. La noi (ca şi în Bulgaria), atât formarea post-universitară cât şi cercetarea (posibilitatea de documentare) sunt în bună măsură fructul hazardului individual materializat în burse externe, reţele colegiale de întrajutorare, mecenat providenţial pentru anumite publicaţii de specialitate uzuale.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
credeti-ma ca in exact aceeasi situatie am fost si eu, insa pasiunea a invins. Daca aveti nevoie de ajutor, va rog sa-mi scrieti. Sunt dispus sa va acord chiar lectii private GRATIS. As vrea sa editez registrele otomane referitoare la teritorii din Romania mare, darnu am cu cine. Singur nu mai fac fata. Si Dumnezeu sa va veseleasca!
@florinmihaiielcean3009
@florinmihaiielcean3009 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum - Sunt foarte flatat , dar in cazul meu este prea tarziu ( varsta 50 + ) . Am ramas un simplu impatimit de istorie ca atatia altii din Romania .
@miosotysstoica2248
@miosotysstoica2248 3 місяці тому
Mulțumesc, domnule profesor!
@tudor737
@tudor737 3 місяці тому
@CorpusDraculianum de unde aveți acel fond folosit în filmare?
@florins8377
@florins8377 3 місяці тому
Vă rog să faceți si niște vloguri despre formarea poporului român și influența popoarelor migratoare. Suntem un popor de sinteză?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Romanii din ziua de azi au stramosi in toti Balcanii, ceea ce este cu totul normal: nu exista nicio populatie care sa fie etnic uniforma. Daca ne uitam in trecutul mai indepartat, anume in epoca neolitica, constatam ca Europa, care avea doar putina populatie care se forma din vanatori si culegatori, a fost colonizata de populatii venite din Anatolia (cei care au adus agricultura) si din Asia (care au adus cresterea animalelor pe continent), ceea ce a rezultat in ,revolutia neolitica' si a pregatit dezvoltarea lumei antice. Iar in antichitate stim ca teritoriul Romaniei a fost colonizat de diferite etnii, dintre care iarasi multi anatolieni (ceea ce este dovedit de genetica si pentru restul Balcanilor). In evul mediu au venit, precum sigur ati auzit, populatii slave si turcice. Natiunile moderne s-au construit pe narative asemanatoare celor popularizate de nobilimea europeana care sustine ca ar fi trait pe teritoriile lor de multa vreme si care nu s-ar fi amestecat cu oameni priviti ca ,inferiori' sau social inacceptabili... De acolo povestile ca romanii ar proveni exclusiv din populatia dacica. Asta nu este adevarat si analizele genetice, pe care le putem face de cativa ani, dovedesc multietnicitatea. In final, asta nu are nicio importanta reala. Cu stima, A.W.
@florinwlad4434
@florinwlad4434 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum referitor analize genetica , cum va xplicați ca în spațiul de azi al României, și în majoritatea Europei Centrale, marea majoritate a mix genetic a rămas același de la migrația indo-europeana de la aprox 2000 BCE ? Inclusiv pentru Croația, Austria, Serbia, Sudul Germania, Bulgaria, Grecia, etc.?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Depinde cum definim "marea majoritate": toti europenii in ziua de azi au stramosi celti si germanici si provin intr-o anumita masura din populatia Imperiului Roman. Este imposibil ca european sa nu ai acesti stramosi fiindca mostenirea genetica se imprastie enorm de mult intr-o perioada de 1000+ ani. Un individ care a trait acum 2000 de ani si a avut 5-6 copii care au avut copii la randul lor, are in ziua de azi cel putin zeci de milioane de urmasi. Deci este cu totul normal sa gasim ADNul populatiei ,autohtone' foarte raspandita, dar se constata si prezenta ADNului migratorilor. Acestia nu au fost atat de numerosi precum se credea inainte. Priviti d.e. cazul bulgarilor sau maghiarilor ,originali' care nu au fost asa multi: bulgarii au fost, desi ei erau elitele cuceritoare, in final slavizati, iar maghiarii s-au europeizat etnic desi si-au pastrat limba si specifice culturale; am citit de un cimitir din sec. XII unde 95 % din morti aveau fete europene si nu asiatice. Trasaturi estice/asiatice se pare ca au revenit in Ungaria prin migratia cumanilor, dupa ce maghiarii se amestecase timp de 4 secole cu slavi, germanici, populatia romanofona etc. Nu fac reclama fiindca nu am nicio legatura dar este foarte interesant sa faceti un test ADN la MyTrueAncestry unde datele sunt comparate cu cele ridicate de arheologi din morminte (altfel ca la alte baze de date precum MyHeritage sau 23andMe unde comparatia se face cu persoane in viata din prezentul nostru, ceea ce spune mai putin despre etnicitate). Cu stima, A.W.
@solaris3627
@solaris3627 3 місяці тому
Ți-ai dat singur răspunsul, da suntem un popor de sinteză.
@corneliaene2764
@corneliaene2764 3 місяці тому
Ar fi bine să citiți cartea lui Netea, care a făcut parte din corpul de geneticieni din Olanda care a studiat evoluția genetică a populațiilor europene în timp. În final, s-a stabilit că genetic, noi, românii, sicilienii și catalanii suntem bătrânii Europei, și am păstrat procentul cel mai mare din ADN-ul celor care au trăit aici în încă înainte de se inventa scrierea (dacă nu punem la socoteală Tăblițele de la Tărtăria, apreciate de lingviști străini ca fiind începuturile scrierii (=transmiterea de informații prin semne între persoane care nu sunt în același loc)
@proverbialinsight
@proverbialinsight 2 місяці тому
tocmai ce am descoperit acest video si canal minunat! imi zice careva ce melodie e la 13:25? va multumesc mult! P.S ca tot a fost mentionata si caligrafia perso-arabo-otomana,stilurile mele favorite(ca aspect ma refer)sunt Diwani si Thuluth. Astazi din cate stiu doar 2 caligrafii se mai folosesc in lume oficial-Naskh in toate tarile cu alfabet perso-arabic oficial-ca si script de zi cu zi,respectiv Nastaliq in Iran(pt texte religioase,publicitare etc) si Pakistan,fiind caligrafia preferata pt a scrie Urdu si Punjabi.
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
Încearcă Surah an Naba' -Alma Esbeye 😉👍
@thebanished87
@thebanished87 2 місяці тому
Ribale Wehbe pe fundal ❤
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
Cine stie, cunoste. Bravo!
@thebanished87
@thebanished87 Місяць тому
@@CorpusDraculianum Ești un om de cultură ;)
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
Când poate dl.Adrian îmi trimite și mie cartea lui Inalcik pe email...😁;chiar dacă o am... am o copie pe care nu îmi place cum o citește reader-ul...!Mulțumesc!🙏
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Daca l-am inteles bine, el nu are cartea... Dar vedem cum facem. Iti mai trimitem ceva! Multe salutari, A.W.
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum Mulțumesc!❤🙏 însă deocamdată o să rămân la ăstea și la versiunea pe care o am de la Inalcik...pentru că e destul de citit ... ma gândeam la schema pe care trebuie să o fac pentru Zoom și m-am hotărât să pun doar bibliografie românească atât cât știu și ce am văzut la dumneavoastră ...pentru că deja intru prea adânc în literatură străină...și mă gândeam că este ok să încep studențește să diger literatura românească că este și ea destul de stufoasă dar nu înainte să mă ajutați dumneavoastră cu niște observații sau îndrumări prin ramificație la ceea ce o să pun în schemă...pentru că eu la nivel de hobby cumva nu am argumente la superlativ să îmi susțin un fel de teză științifică trebuie să regândesc lucrurile din perspectiva studentului proaspăt care acum se apucă de studiul istoriei...🤔;pe scurt una este ce cred eu în timpul liber citind istorie... alta e să învăț cum trebuie pas cu pas lucrurile...👍
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Cartile scrise de experti straini despre Imperiul Otoman, Bizant, Ungaria etc. sunt de obicei de preferat... Iti mai trimit zilele astea cate ceva. Toate cele bune, A.W.
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum Mulțumesc foarte mult!😃❤❤
@tudor737
@tudor737 3 місяці тому
@CorpusDraculianum Pe lângă limba turcă osmană, cunoașteți și limbile arabă, persană sau greacă?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
fara nu poti activa profesionist in domeniul meu. Deci nu am incotro. Nu le stiu perfect desigur, ci indeajuns cat sa ma descurc.
@simonapasa2316
@simonapasa2316 3 місяці тому
Foarte interesant! Numele meu de familie este Pașa, aveți idee cum de există astfel de nume in România? Oare am origini turce sau oare vreun stramos a făcut parte din tagma pașilor? Tatăl meu este din zona orașului Târgoviște. Mulțumesc anticipat!
@nagyzoli
@nagyzoli 2 місяці тому
PS: Pasa reprezinte un grad de sefie, nu STRICT gradul militar. Deci poate fi si director de firma, sau prim fi, leader en.wikipedia.org/wiki/Pasha
@simonapasa2316
@simonapasa2316 2 місяці тому
@@nagyzoli mulțumesc!
@stelicapetre7724
@stelicapetre7724 Місяць тому
Am cunoscut in Dobrogea o hagita, o turcoaica care se considera un fel de preoteasa a lor(sotul ei, decedat fusese imam iar ea preluase cumva...) si care facea un gen de divinatie pe cartile lor sfinte si de asemenea facea talismane cusute in niste triunghiuri de panza. Am avut curiozitatea sa desfac un astfel de talisman iar scrisul din interior era in genul scrisului arabic, similar celui prezentat de dvs. ca fiind scrisul de pe moschei
@darianedea1469
@darianedea1469 2 місяці тому
Te rog ❤
@octavianracu
@octavianracu 3 місяці тому
Cu țările române în ce limbă comunicau otomanii?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
intrebare de baraj. Dvs. ce credeti? E chiar atat de greu de ghicit dupace mi-am racit gura 25de minute? 🤣 Credeti ca elitele otomane ar fi folosit o limba pe care o dispretuiau fiindca era limba omului necultivat, taranului? Pe scurt si la obiect: osmana, greaca si/sau slavona. Ultimele doua cel tarziu pana pe la 1500. Apoi doar osmana, inclusiv sub fanarioti care erau greci. Din pacate nu ne-a supravietuit nimic pana la 1550, fiindca turcii si-au distrus arhivele prin timpul razboaielor balcanice, cand au vandut ca maculatura segmentele cele mai vechi. Raspunsul meu repreyinta o deductie prin analogie cu alte entitati politice europene cu care coresponau otomanii. Spre ex. avem fermane de la Mehmed II in sarba si multe scrisori otomane in greaca la Venetia in arhive. La noi nicio astfel de scrisoare nu s-a pastrat inainte de sec. XVIII. Cu stima, AG
@olgaroche2929
@olgaroche2929 2 місяці тому
Dacă spuneți Celți și Germani atunci ce spune Herodotus despre Traci ? Și ce spune Jordanes în Getica face sens? Și Jordanes nu era confuz?
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
Bună!😃❤dle.Adrian și dle.Albert să știți că îmi doresc sa citesc și sinteza de care mi-ați pomenit...mă scuzați că vă răspund așa de târziu ...o puteți trimite pe email când aveți dumneavoastră timp!Mulțumesc!😉😇
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Sigur, trimit in seara asta un mail! Toate cele bune, A.W.
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum Bine mulțumesc!😃
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
@@twittroll Am trimis un mail! Lectura placuta!!
@twittroll
@twittroll 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum Mulțumesc am primit! 😃
@BlakeWater71
@BlakeWater71 3 місяці тому
Osman și Othaman nu au fost doi suverani diferiți ?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
nu, DESIGUR ca NU. Grafii diferite ale aceluiasi nume. Osman" este translierarea turceasca moderna, iar "Othman" este transiliterarea eglezeasca, pt ca litera araba cu pricina suna un "th"englezesc. Numai ca in osmana si turca se pronunta s. Numele este arabesc, reprezentand pe cel de-al doilea calif, dupa profetul Muhammad: 'Uthman. ' este si el un sunet, care in romana si turca nu exista. Se numeste stop glotal si reprezinta una din caracteristicile arabei, care o face de nepronuntat pt unii. Este una din cele doua sunte arabe, care prea putini le pot reproduce. Numai ca otomanii nu-l pronuntau. Iar th pronuntau s. la fel si persanii. De aceea pt ei arabescu 'Uthman era pronuntat ca Osman. LG: acum vad ca ati scris Othaman. Nu cred ca l-am mai vazut, insa cu siguranta se refera la acelasi ins si nu schimba nimic din ce am scris mai sus. In acest caz probabil este vorba de translitarea unnui bizantin ori european care nu prea avea habar de araba ori osmana. Numai bine.AG
@joric_2000_gozlema
@joric_2000_gozlema 2 місяці тому
De unde aş putea gasi Paleografia şi diplomatica osmana de Mihail Guboglu ?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
anticariate, okazii.ro. Succes!
@marcelmunteanuu
@marcelmunteanuu 2 місяці тому
La urma ați scris in bulgară sau in slavonă?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
mediobulgara sau slavona de redactie sudica si reprezinta originalul la ceea ce va urez de fiecare data in romana. Si Dumnezeu sa va veseleasca! AG
@nemo1877
@nemo1877 2 місяці тому
Exista vreo lucrare care sa evidențieze puterea de cumpărare a monedelor otomane care au circulat pe teritoriul romanesc ? Ma refer aici nu numai la leafa primita de diverși slujbași sau la valoarea unor bunuri care puteau fi achiziționate, ci și la rata de schimb fata de alte monede care au circulat în trecut.
@gugididkrog9127
@gugididkrog9127 3 місяці тому
Puteți face un clip în care să tratați politica religioasă a lui Vlad Țepeș?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Putem produce un astfel de video dar nu va fi atat de bine documentat ca de obicei fiindca s-au pastrat doar putine surse despre politica lui religioasa (doar 2 hrisoave). Se adauga problema ca multe dedesubturi a rolului politic al bisericii in acel secol nu sunt clare: nu stim cat de mult au participat actori din ierarhia bisericeasca in conflictele politice. Cu stima, A.W.
@Donkeypapuas
@Donkeypapuas 3 місяці тому
Acum mi-a picat fisa! După cum Bogdania (Moldova) era numită după Bogdan, înseamnă că Kara Iflak și-ar avea numele de la NEGRU-Vodă?
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Nu. Kara Eflak, inseamna in traducere "Valahia Neagra", cu intelesul adica de "Valahia Mica sau de Jos" (fiindca nu are treaba cu culoarea cu vechimea ori pozitia geografica, dupa cum Scaietii din Deal sau de Sus nu inseamna ca satul ala e mai sus decat Scaietii din Vale sau de Jos, ci pur si simplu este un sat mai vechi). Valahia mai veche si mai mare era considerata Valahia in Epir, numita si in greaca "Megali Vlahia", adica "Valahia Mare". Eflak nu a fost numita deci dupa un parinte fondator. E o exceptie. E numita dupa Vlahia din Epir, otomanii nefacand diferenta intre romanofonii de la sud si de la nord de Dunare. Pt. ei vorbeau aceeasi limba si erau acelasi neam. Deci toti eflak. Cu stima, AG
@Donkeypapuas
@Donkeypapuas 3 місяці тому
​@@CorpusDraculianumȘi atunci cum rămâne cu Moldova, care deși era locuită de vlahi, e numită după un părinte fondator? Șiți că Ștefan Dumitrache e partizan înfocat al tezei existenței reale a lui Radu Negru.
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 2 місяці тому
Foarte interesant cum elitele otomane au imprumutat cuvinte pe care nu le aveau ca popor de stepa . Selgeucizii au si azi urmasi in partea asiatica a Turciei .
@corcodelmarian
@corcodelmarian 3 місяці тому
Mai e o treaba, cu cit spectatorul se uita mai mult la materialul video cu atit algoritmul youtube baga mai mult in playlistul automat. Sa inteleg ca dvs nu sinteti de acord cu poanta din manuale ca si imperiile nu au rezistat datorita ca nu era unitate de limba si credinta, sau cel putin asa am invatat la școală.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Cercetarea despre Imperii este complexa: Imperiul Habsburgic era foarte diferit de cel Otoman sau de cel Tarist. Unii teoreticeni sustin ca si SUA sau UE ar fi imperii, ultimul, in care traim noi, fiind cu totul deosebit fiindca creste prin mijloace pasnice si nu prin invazii impotriva tarilor vecine... Privind intrebarea Dvs.: ideologia nationalismului a dezbinat Imperiul Habsburgic, pe cand in cel Otoman gandirea nationala nu era atat de puternica (probabil si favorizat de faptul ca populatia nu era atat de educata ca cea europeana care a produs elite deosebit de performante). Otomanii aveau alte probleme grave ca d.e. o economie subdezvoltata in comparatie cu puterile europene. Cu stima, A.W.
@TebeB594
@TebeB594 2 місяці тому
Seamănă cu scrierea în ebraică, fără vocale, cu semne.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
exact
@dumdumitru8536
@dumdumitru8536 3 місяці тому
Unde scrie in Koran ca nu ai voie sa-l desenezi pe Mahomed?
@Hashcarbunesti
@Hashcarbunesti 2 місяці тому
Acum ti-am descoperit canalul, chiar bun ! Doar că nu e cazul să imiți in totalitate (știi la ce mă refer), faci treabă bună și fără să faci asta. Subscribed ! 👍
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
nu, nu stiu. Ce stiu este ca ne imitam pe noi insine si nu ne intereseaza ce fac altii. Suntem scoliti si predam la unele dintre cele mai mai universitati europene si prea avem pe cine imita, in afara poate de marii nostri dascali, deopotriva romani si straini. Si, apropo, cine ne cauta (inchipuite) noduri in papura, nu ne pretuieste pe cat pretinde.
@alinmarin838
@alinmarin838 2 місяці тому
like and share bifat
@user-or4yb5ef8y
@user-or4yb5ef8y 3 місяці тому
Ce ar fi sa faceti un paralelism intre Biblie si Coran ,pentru ca mi se pare ca se aseamana in multe privinte intre ele decit cu Tora desi turcii ne numesc pe noi ghiauri iar noi pe ei necredinciosi !Colabora ti cu DAMIAN ANFILE care i absolvent de teologie iar domnia voastra specialist in turca osmana AR FI INTERESANT
@cataclem28
@cataclem28 3 місяці тому
Pai d aia cadeau capetele atat de usor...daca exista misunderstanding...
@dargaard3339
@dargaard3339 2 місяці тому
si in ziua de azi sunt nu stiu cate dialecte in turcia total diferite... Turcia a incorporat peste 20 de tarisoare antice fiecare cu limba si alfabetul lor (sec 6 bc - 4 bc)
@Firenze_Alodis-44
@Firenze_Alodis-44 2 місяці тому
Je vous confirme que même ici les médecins écrivent mal, des sortes vagues illisibles, sauf peut-être pour nous pharmaciens initiés, et encore parfois on ne comprend rien... 🤣
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
Je travaille désormais dans un archive et c'est vraiment difficile de ne pas se fâcher contre les personnes qui avaient une écriture terrible 😄 A.W.
@twittroll
@twittroll 3 місяці тому
Am lăsat și eu o întrebare prin comentarii și o mai las odată poate cine știe nu se vede comentariul😢: M-am apucat să citesc Epoca Clasică Otomană 1300-1600 de Halil Inalcik(este bună, sau rea ?)...din câte am înțeles domnul se ocupă și de administrație și economie Otomană că tot ați pomenit de dl. Mihai Maxim...🤔
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
comentariile se vad mereu la noi in YT Studio, fiindca altfel sunt afisate. Deci nicio grija! Insa precum stiti, avem si noi si alte treburi, nu numai YT. Deci fara suparare! Referitor la intrebare: foarte BINE faceti, fiindca acea carte este probabil cea mai buna sinteza de istorie clasica otomana sau, cel putin, in top 3. Va recomand sa o cititi in combinatie cu sinteza lui Colin Imber. E insa doar in engleza. Daca nu aveti pdf-ul, imi scrieti. Despre Inalcik: omul asta care a ajuns la suta de ani, a amurit acum scurt timp si a fost considerat tatal si mama studiilor osmanistice. A fost deci cel mai tare din lume in domeniul sau. Apropo, tipul a fost prieten cu Guboglu si cu Mihai Maxim. Acum cea mai tare din lume a ramas Suraya Faroqhi, la care mi-am facut eu doctoratul. Poate reusesc sa fac vreodata un podcast cu ea, fiindca este o enciclopedie. Se vede imediat de ce este cea mai tare si fara egal. Daca ii gasiti cartile, vi le recomand. La fel tot in engleza, insa o engleza deosebit de lustruita si complicata. A fost si profa de engleza, de aia. Se vede! Ce m-a mai chinuit la cartea despre akincii! Cele bune, AG
@twittroll
@twittroll 3 місяці тому
​​​@@CorpusDraculianumMulțumesc pentru răspuns!❤😃vă rog frumos să mă scuzați pentru îndrăzneală recunosc că nu am avut răbdare...;poate că totuși ar fi bine să fi vorbit cu dumneavoastră pe Zoom și între timp până la întâlnire eu să încerc să îmi fac o schemă bibliografică așa după cum cred eu...și să o fi discutat cu dumneavoastră ca să pun informația în ordine să învăț lucruri după o logică anume și să nu învăț hazardat așa cum cred eu că le mai dibuiesc...dar evident când puteți dumneavoastră!❤❤nu îmi era clar cam cum vroiam să pun problema pe Zoom... dar acum cred că pot să pun niște lucruri pe foaie...și ceva bibliografie 😃!îmi spuneți dumneavoastră când o să puteți iar eu până atunci o să îmi întocmesc schema...și o să o trimit pe email sau mai bine prima dată o să o concep iar după o să o trimit pe email și stabiliți dumneavoastră când puteți să ne vedem...😃👍Mulțumesc!😇
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
Ok, asa facem! :) Toate cele bune, A.W.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
@@twittroll nu fost nicio suparare, insa tocmai mi-ati dat idee de un nou video. Merci!
@twittroll
@twittroll 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum Cu placere!😃❤
@darianedea1469
@darianedea1469 2 місяці тому
Un episod despre turcii selgiucizi
@oviovi8888
@oviovi8888 3 місяці тому
Un documentar cu tătari din crimei și faima și poza din Franța de acum 100 de ani cu ultima familie de tatari
@generatiiimpreuna
@generatiiimpreuna 3 місяці тому
Într-un imperiu… fie el Roman, Otoman, Habsburgic sau putinist … erai cam sortit să fii măcar bilingv dacă nu poliglot de-a dreptul.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
depinde la cine va referiti. Taranul plugar cu siguranta NU
@generatiiimpreuna
@generatiiimpreuna 3 місяці тому
@@CorpusDraculianum …și țăranul plugar român din Harghita secolului XIX s-ar putea să fi vorbit binișor ungurește dacă trei sferturi din comunitatea lui rurală erau de limbă maghiară. Nu mai spun de țiganii care rupeau sigur câteva dialecte mișto.
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 3 місяці тому
@@generatiiimpreuna De la se putea pana la regula e cale lunga. De putut se putea orice. In privinta tiganilor e cu totul alta discutie, fiindca nu erau de capul lor ci robi. Deci era musai sa stapaneasca o alta limba decat a lor, daca nu voiau sa moara de foame ori sa manance bataie in loc.
@nagyzoli
@nagyzoli 2 місяці тому
@@CorpusDraculianum Depinde si de zona. La noi in Banat caaam era regula, inclusiv taranii. Si bunicii si strabunicu si din povestile lor si cei din 1800 vorbeau 2-3 limbi. Maghiara (sunt ungur) evident, romana, sarba, germana, ocazional pana si bulgara. Evident cand zic vorbeau nu ma refer la analizat literatura ci la nivel de comert de piata si scris un contract. Strabunicu a dus boia pana in Fiume (Rijeka de azi)
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum 2 місяці тому
@@nagyzoli Amintirea asta despre Banat o avem si noi in familia noastra (germana, langa Timisoara): romana o vorbeau toti, maghiara o intelegeau bine, sarba partial (o invatau ca copii afara pe strada de la alti copii). Un membru al echipei noastre are stramosi bulgari din Banat si pregateste acum o carte despre istoria lor. Este fascinant cum si-au pastrat limba si identitatea atata vreme desi nu sunt o comunitate mare. Dar cum scrieti Dvs.: depinde de zona. Banatul a fost puternic colonizat si reprezinta o regiune deosebita, intradevar multiculturala. Cu stima, A. Weber
@mariakappes3611
@mariakappes3611 3 місяці тому
Ciudata limbă a osmanilor Qajars era o dinastie,un clan, in Persia. Familia de origine turcmenă işi are rādăcinile pînă la conducatorul mongol Hülegü ṣi a fost singurul conducător in Persia dupa uciderea ultimului conducător din dinastia Zand, Lotfi Ali Khan. Qajari au condus deceni intregi Persia şi sau despărťit in 2 crengi familiare. Ultimul conducator din clanul Qajar a fost Şahul Reza Pahlavi din Persia. Clanul Pahlavilor se cunoaşte in Italia şi sub numele de Pahlavaccini. Intresant.
@mariakappes3611
@mariakappes3611 2 місяці тому
Nu decenii ci secole intregi.
@alinadumitru6087
@alinadumitru6087 2 місяці тому
Ma întreb dacă nu cumva numele Vlad are etimologie arabă, provenind din cuvântul ولد
@thieph
@thieph 2 місяці тому
Tare nebună teorie mai ai tu🤣
@mariakappes3611
@mariakappes3611 2 місяці тому
Intrebare pt Vladi Putin. 😀
@CorpusDraculianum
@CorpusDraculianum Місяць тому
va sfatuiesc sa va lasati de etimologii. Sincer! Cu stima, AG
A Dracula you didn't know. The Oriental image of Vlad the Impaler [ENG. SUB.]
25:00
Romanian CHILDREN for the JANISSARY corps? Myth or reality? [ENG. SUB.]
12:48
Corpus Draculianum
Переглядів 90 тис.
😱СНЯЛ СУПЕР КОТА НА КАМЕРУ⁉
00:37
OMG DEN
Переглядів 1,8 млн
Що рятує українців від похмілля?😁 | #НовийКанал #ЄПитання
00:53
єПитання з Лесею Нікітюк
Переглядів 444 тис.
What language did DRACULA speak? [ENG. SUB.]
25:31
Corpus Draculianum
Переглядів 23 тис.
This is the GREATEST political player in Romanian history [ENGL. SUB.]
25:45
Corpus Draculianum
Переглядів 54 тис.
MONEY and their VALUE in Vlad the Impaler’s and Stephen the Great’s times
30:44
What language did Stephen the Great,the ruler of Moldavia, SPEAK? [ENG. SUB.]
28:39
The Dacian Language, and Romania's pre-roman Kingdom
17:54
Ben Llywelyn
Переглядів 114 тис.
Radu the Handsome, Draculas younger brother - was he GAY? [ENGL. SUB.]
23:22
Corpus Draculianum
Переглядів 31 тис.
Vlad Țepeș și DRAGOSTEA. Ce ne spun SURSELE istorice?
10:35
Corpus Draculianum
Переглядів 16 тис.
Dracula before the POPE in 1475? Forgotten sources [ENGL.SUB.]
22:06
Corpus Draculianum
Переглядів 8 тис.