نیهیلیسم چیست ؟ پوچ گرایی

  Переглядів 195,190

Deep Podcast

Deep Podcast

8 місяців тому

حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
/ deeppodcastiran
Instagram: / deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
video source: www.youtube.com/@xtreem200099...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منابع:
غروب بتان - فریدریش نیچه
چنین گفت زرتشت - فریدریش نیچه
تهوع - ژان پل سارتر
iep.utm.edu/nihilism/
www.britannica.com/topic/nihi...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نیهیلیسم : اعتقاد به هیچ - پوچ گرایی
بخش اول: پوچ گرایی
نیهیلیسم یا پوچ گرایی. بعضی مواقع در زندگیمون، تفکرات پوچ گرایانه به ذهن ما خطور میکنن. گاهی اوقات به شدت بی هدف میشیم، انگار که زندگیمون هیچ هدفی یا معنایی نداره و خودِ ما هم هیچگونه ارزش درونی و ذاتی نداریم. معمولا زمانی این احساس به ما دست میده که در مورد اعتقادات گذشتمون سوال میپرسیم، این قدر این کار رو انجام میدیم تا به یک چیز جدید ایمان پیدا کنیم.
در این مرحله، شما از اعتقاداتی که خانواده به شما تحمیل کردن فاصله میگیرید ، در ازاش چیزای جدید یاد میگیرید، تجربه های جدید کسب میکنید، و نگرش خودتون از جهان رو به وجود میارید. تمامی این تفکرات از یک سوالِ ساده آغاز میشه ... چرا؟
سه حرفِ ساده که مثل یک بمب قدرتمند درونِ شما رو متلاطم میکنه. این سوال حکم شن های ریزی رو داره که هر کدوم از این ذرات به شما حسِ افسردگی میده. کم کم از خودتون سوال میپرسید که شاید زندگی از اولش هم اون چیزی نبود که من فکر میکردم.
همین الان هم میتونید همین کار رو امتحان کنید، همه کار ها رو بذارید کنار و از خودتون بپرسید : چرا؟ چرا در مورد همه چیز. چرا اصلا به یک سری چیز ها ایمان دارید؟ این چیزایی که بهش ایمان دارید از کجا دارن میان؟ افراد دور و برتون چرا با شما در ارتباطن؟ همین سوال ها رو مدام از خودتون بپرسید و این چرا ها رو به بخش های دیگه‌ای از زندگیتون بسط بدید، ظرف مدت کوتاهی متوجه میشید که هیچ پاسخ روشنی نمیتونید برای این سوالات پیدا کنید. شما با طرح این سوالات به هیچ چیز نمیرسید.
بخش دوم: نیهیلیسم چیست؟
یک پوچگرا در چنین نقطه‌ای ظهور میکنه. اون خیلی راحت میاد و کلمه پرسشی (چرا) رو حذف میکنه. هیچ جوابی وجود نداره و در واقع اصلا هیچ چیزی وجود نداره. نویسنده معروف alan watts اینطور مینویسه:
«زندگی هیچ نیست جز یک سفر. سفری از اتاق زایمان به اتاقِ تابوت»
«خودِ کلمه نیهیلیسم یا به قولِ خارجی ها نایِلیزِم یک معنای خاصی داره. کلمه nihilism از یک کلمه لاتین به نامِ Nihil (نایِل) میاد به معنای (هیچ)، و ایسم در انتهای کلمه به معنای ایدئولوژیه. به طور کلی یعنی تفکرِ پوچگرایی. اما معنای این کلمه به ما کمک نمیکنه بفهمیم این تفکر دقیقا چی داره میگه.»
معمولا مردم (پوچ گرایی) رو با (بدبینی) اشتباه میگیرن، اما این دو اصطلاح خیلی با هم فرق دارن. بدبین ها اعتقاد به بدترین پیامدها دارن ، اونها نسبت به اتفاقات جهان دیدِ منفی دارن، و تمایل دارن که به منفی ترین بخش های زندگی توجه کنند. اونا اعتقاد دارند در نهایت این بدیه که بر خوبی ها پیروز میشه، یه جورایی قهرمان داستان همیشه آدم بده است. به همین دلیل این افراد هم متفاوت از جامعه هستند. بدبین ها به وجودِ خوبی در این جهان ایمان دارند، اما فکر نمیکنند که انسانها قادر باشن این خوبی رو به دست بیارن و در جهان گسترش بدن. در حالیکه پوچگرا ها، به هیچ چیز ایمان ندارند.
به قول خیام:
دنیا دیدی و هر چه دیدی هیچ است
و آن نیز که گفتی و شنیدی هیچ است
سر تا سرِ آفاق دویدی هیچ است
و آن نیز که در خانه خزیدی هیچ است
اونا اصلا اعتقاد ندارن که در جهان بدی وجود داشته باشه، از اونطرف به وجودِ خوبی هم اعتقادی ندارند. در ذهن یک نیهیلیست، جهان از قبل وجود داشته و این انسانها بودن که خودشون، اخلاقیات رو اختراع کردن. پس خودِ انسان ها هستن که خوبی و بدی رو هم به وجود آوردن.
بذارید یک مثال معروف بزنیم. یک لیوان آب رو در نظر بگیرید. خوش بین ها نیمه پر لیوان رو میبینن. بدبین ها نیمه خالی لیوان رو میبینن. اما پوچگراها. اونا لیوان رو پرت میکنن یک گوشه و میگن، چه فرقی میکنه نیمه‌اش پر باشه یا خالی. پر، خالی، خوب، بد. همه‌اش بیخوده. در نهایت همه قراره یک روز از این دنیا بریم.
معمولا پوچگرایی رو با مکاتب فلسفی مثلِ cynicism یا apathy مقایسه میکنند. اما همه این مکاتب تفاوت زیادی با هم دارند. پیروان مکتب cynicism یا (کلبیون) اعتقاد دارند انسان تنها خودش میتونه به خودش انگیزه بده. اونا اعتقاد دارند انسان ذاتا هیچ حسِ خوبی درونش نداره. اونا اعقادی به جامعه انسانی ندارن و طبق باورشون همه انسان ها خودخواه هستند و فقط برای اهداف شخصیشون میجنگن.
این تفکر که انسان موجود خوبی نیست به این معنیه که در تفکر کلبیون ، خوبی وجود داره اما برای انسان ها نیست. اما در تفکر پوچگرا، هیچ چیز اون بیرون وجود نداره، نه خوبی و نه بدی. اونا مردم رو به چشم شیطان نمیبینن از اون طرف به چشم فرشته هم نمیبینن. ، چون اعتقاد دارند هیچکدوم از اینها اصلا وجود خارجی ندارن.
پیروان مکتب apathy یا بی تفاوتی، افرادی هستن
در طرف مقابل نیهیلیست ها میگن اصلا چیزی به اسمِ معنا و هدف در زندگی وجود نداره. چیزی وجود نداره که بخوای بهش ایمان داشته باشی پس معنایی هم وجود نداره.
«بعضی متفکرین، پوچگرایی رو به چالش میکشونن. اونا میگن اگر شما به چیزی ایمان ندارید ، در نهایت همین هیچ تبدیل به یه چیزی شده که شما بهش ایمان دارید. درواقع شما به (هیچ) ایمان دارید. پس حالا که به چیزی ایمان دارید، دیگه پوچگرا نیستید چون پوچگراها به هیچ چیزی ایمان ندارند.
نیهیلیسم با سایر تفکرات فلسفی خیلی فرق داره.
ما (پوچگرایی سیاسی) داریم.
ما (پوچگرایی اخلاقی) داریم.
همچنین ما (نیهیلیسمِ اگزیستانسیال) داریم.

КОМЕНТАРІ: 1 100
@DeepPodcast
@DeepPodcast
لینک زندگینامه فردریش نیچه :
@athhnr
@athhnr
لطفا به این موضوعات بیشتر بپردازین بخصوص با بیان شیوا و روان آقای حافظی
@AmseinShkani
@AmseinShkani
دیپ پادکست محشر ترین پادکستی هست که تو این 21 سال زندگیم گوش دادم واقعا لذت بخش و پرقدرت هستید ❤❤❤❤
@anoshabbasi929
@anoshabbasi929
Very important thanks
@nikan4now
@nikan4now
Thanks for introducing this philosophy. Could you please discuss existetialism or other life-affirming philosophies? I feel like in Iran people need to hear more about those outlooks that are more aligned with reality.
@mbnj9055
@mbnj9055
سلام خسته نباشید
@alirezaamirahmadi
@alirezaamirahmadi
لطفا در این موارد بیشتر ویدیو بسازید مخصوصا نظریات انسان های پیشتر از ما چه نظرهایی داشتن
@user-pj8fw3tl4c
@user-pj8fw3tl4c
سلام ،خیلی ممنونم❤. واقعا شگفت انگیزه در ۳۵ دقیقه اولِ آپلود هزاروسیصد بازدید، خیلی فوق‌العاده هستید ❤
@rezasaberi6149
@rezasaberi6149
سلام
@user-le4xk2ek8g
@user-le4xk2ek8g
از شما انسان فرهیخته بسیار سپاسگزارم چون بسیاری از پادکست های شما را دنبال کردم وخیلی استفاده کردم هم خودم وهم پسرم ،مخصوصا پادکست های جنگ های جهانی ،خیلی عالی بودن ،ممنون وسپاس از شما که این همه اطلاعات را در اختیار مردمت میذارین ،❤❤❤❤❤❤
@user-vs6nd4nb8y
@user-vs6nd4nb8y
کسی که “چرایی” برای زندگی کردن دارد می تواند تقریبا هر “چگونه ای” را تحمل کند. ( نیچه )
@omidomid3357
@omidomid3357
موضوع بسیار فوق العاده ایی بود ، نیاز جامعه در کل دنیاست مخصوصا برای جوانان که برای ساخت اید های جدید نیاز به راه حل مشکل و عبور دارند ، از ساخت برنامه سپاس
@rezanikoomagham8671
@rezanikoomagham8671
سلام
@ashkan1717
@ashkan1717
سپاس از برنامتون
@atoosa0098
@atoosa0098
درود بر شما، لطفا بیشتر ب این موضاعات بپردازید. و البته مطالب فرهنگی، جامعه ما نیاز ب خودشناسی و بازسازی فرهنگی دارد
@BetterWorld488
@BetterWorld488
خدا قوت آرمان عزیز با صدای دلنشین و محتوای عمیق کلیپهات. "آگاهی باارزش‌ترین مقوله در زندگی هست". سلامت باشی
@ial6621
@ial6621
ویدیویی بی نظیر و بسیار ارزشمند، من خودم حس میکردم دیگه راهی برای خلاص شدن از پوچ گرایی وجود نداره اما با دیدن این ویدیو برای لحظه‌ای حس خوبی بهم دست داد.
@kaveh333
@kaveh333
بسیار عالی.
@alimohammadzadeh3133
@alimohammadzadeh3133
ما باید بهترین اتفاق رو در بد ترین شرایط رقم بزنیم؛ به جای اینکه نیمه پر یا خالی لیوان رو ببینیم آب لیوان رو سر بکشیم و ازش لذت ببریم؛ چون در پایان روز خود کلمه زندگی به اندازه کافی انگیزه ادامه دادن رو به ما میده
@hamidbazegh9340
@hamidbazegh9340
واقا سپاسگزار از برنامه های خوبتان🌺
بحرین چگونه از ایران جدا شد؟
35:29
Deep Podcast
Переглядів 40 тис.
Не пей газировку у мамы в машине
00:28
Даша Боровик
Переглядів 723 тис.
Kitten has a slime in her diaper?! 🙀 #cat #kitten #cute
00:28
زندگینامه فردریش نیچه : داستان یک ابرمرد
35:01
رمان قمار باز : اثر فیودور داستایوفسکی
17:59
جریان اگزیستانسیالیم چیست و چه طور شکل گرفت؟
27:43
Anakavik philosophy آناکاویک فلسفه
Переглядів 1,8 тис.
آداب هم صحبتی با دیگران
15:09
Sound of Philosophy آوای فلسفه
Переглядів 175 тис.
چگونه «آمریکا» ابرقدرت جهان شد؟
27:43
Deep Podcast
Переглядів 364 тис.
Не пей газировку у мамы в машине
00:28
Даша Боровик
Переглядів 723 тис.